5 Şubat 2015 Perşembe

YENİ MEDYA (SOSYAL MEDYA) HAYATIMIZDA AMAÇ MI, ARAÇ MI!



YENİ MEDYA (SOSYAL MEDYA) HAYATIMIZDA AMAÇ MI, ARAÇ MI!
Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızda bu derece vazgeçilmez olması, birçok kolaylığı da beraberinde getirirken insanların hayata bakış açısını da değiştirdi. 

Bilgiye zahmetsizce ulaşmak insanların hayatını kolaylaştırmakla birlikte bir o kadarda tembelleştirdi. Masa başından yapılan alışverişler, bankacılık işlemleri, yemek siparişleri, ödenen faturalar, okunan gazeteler ve yine masa başında yapılan sohbetler gerçek hayatın bir ‘tık’ ötesine geçerek aslında sanal alemde bizleri esir almış durumda.

Bu gelişmeler ışığında zamana ayak uyduralım derken teknolojinin kolaylaştırıcı etkilerinin içerisinde kaybolarak uyum sürecine adapte olamama sorunuyla karşılaşıp insan ilişkilerimizde de ciddi yaralar almaktayız. yüzlerini görmediğimiz, seslerini duymadığımız arkadaşlar hatta biraz daha ötesi sanal arkadaşlara kendimizi teslim ederek sosyal olduğumuzu sanarken aslında gerçek arkadaşlıklardan mahrum kalarak yüz yüze sohbetin olmadığı yalnızlığa mahkum olan bireyler olmaktayız.

DİKKAT!  BAĞIMLILIK YAPIYOR
Genel olarak insanların genlerinde olan beğenilme duygusu sosyal medyaya da sıçramış durumda Hayatlarının büyük bir bölümünü internette geçiren insanlar içten içe beğenilme, takdir edilme duygusuyla yanıp tutuşmakta bu beklentileri karşılanmadığında veya internetten uzak kaldığında agresiflik ve depresiflik gözlenmekte bu da "Asosyallik" durumunu doğurmaktadır.

“Asosyallik” tanım bakımından çevreyle iletişim yetersizliğidir. Teknoloji ile bu kadar içli dışlı olmanın sonucunda olumsuz yanları da karşımıza çıkmaktadır bunlar sanal oyun karakterlerinin milyarlarca TL karşılığında satılması, Facebook arkadaş sayılarının çokluğu ile övünmek, her yediği yemeği, her gittiği mekanı paylaşmak olarak karşımıza çıkmaktadır.

“Eskiden yemeğimizi paylaşırdık şimdiler de Facebook’da resmini paylaşıyoruz”

İnternetin sosyalliği azalttığı doğrudur. Fakat hayatın her alanında olduğu gibi İnternette de  doğruyu ve yanlışı seçme hakkındaki karar bize aittir buradaki kritik nokta neyin doğru neyin yanlış olduğu hakkındaki karar sürecidir bu süreci sorunsuz olarak aşmanın kilit noktası da eğitimdir çünkü internet sadece sohbet ve bilgi paylaşımını içermez bu geniş dünyada bağımlılık yapan eğlence amaçlı ve müstehcen siteler, oyun/kumar siteleri varken hayatımızı kolaylaştıran bir çok mecra da bulunmaktadır bunlar içerisinde yanlış kararlar vermemek için hayat boyu eğitim ilkesini hep canlı tutmalıyız.


Sonraki yazım Yeni Medya (Sosyal Medya) olumlu yönleri nelerdir!  bu konu hakkında olacaktır


                                                                                                        
                                                                                                             Hüseyin YILDIRIM
                                                                                                               İletişim Uzmanı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder